Advies over luidsprekers

Advies over luidsprekers

kevin75x75

Geschreven door Kevin
eigenaar Premium Audio

Je bent op zoek naar hifi luidsprekers. Of je nu al een mooie luidsprekerset hebt staan en je toe bent aan iets anders of je nog weinig hebt maar wel écht goed geluid wilt: kwaliteitsgeluid komt met een prijskaartje. En dan wil je wel speakers kiezen die perfect bij je passen.

Advies over luidsprekers per gebruik

Luidsprekers voor muziek

Als je op zoek bent naar luidsprekers waarmee je optimaal kunt genieten van muziek, dan is een stereo set-up voldoende. Dit is een set-up die bestaat uit twee luidsprekers, een stereo receiver en optioneel een losse versterker of subwoofer. Omdat je maar twee luidsprekers aan hoeft te schaffen, kun je het beste gaan voor luidsprekers met veel vermogen in een hogere prijsklasse.

> Meer advies over luidsprekers om naar muziek mee te luisteren

Luidsprekers voor film

Het mooiste geluid om film mee te kijken is niet met een stereo set-up, maar met minimaal vijf luidsprekers en één subwoofer (5.1 geluid). Andere veel gezienen set-ups zijn 7.1. Hiermee heb je naast de bekende vijf luidsprekers ook nog twee luidsprekers aan de zijkanten van de luisterplek.

Door nieuwere technieken zoals Dolby Atmos worden hoogtegeluiden gecreëerd. Door twee luidsprekers in het plafond te installeren, ervaar je regengeluid écht van boven.  Als je geen mogelijkheid hebt tot het inbouwen van luidsprekers in je plafond, zijn er speciale luidsprekers te verkrijgen die het geluid laten weerkaatsen op het plafond.

Een set voor het bekijken van film kun je vaak kant-en-klaar aanschaffen. Wil je echt controle over hoe het geluid klinkt, dan kun je het beste de luidsprekers los van elkaar kiezen.

> Meer informatie over luidsprekers om film mee te kijken

Luidsprekers voor film en muziek

Ben je een fan van zowel een goede film, een goede serie én een goed stuk muziek? Dan heb je een complete set aan luidsprekers nodig. Muziek wordt voornamelijk geluisterd in stereo (2.0) met eventueel een subwoofer. Voor films en series maak je de beleving compleet een centerluidspreker en surround luidsprekers. We raden je aan om luidsprekers uit dezelfde lijn aan te houden bij het samenstellen. Zo heb je evenwichtig geluid met vergelijkbare klank en akoestiek.

Advies over luidsprekers per ruimte

Luidsprekers in kleine ruimtes (tot ca. 20 m2)

Een grote luidspreker hoeft niet altijd beter te zijn. In kleine ruimtes adviseren wij in veel gevallen een compacte boekenplank luidspreker. Deze variant zorgt voor een warm en vol geluid in kleinere ruimtes tot circa 20 m2. Grote luidsprekers, zoals vloerstaande luidsprekers, kunnen namelijk teveel kracht hebben, waardoor het geluid niet tot zijn recht komt. Daarnaast kan het geluid gaan galmen en zorgen voor onnodige trillingen in de ruimte. Ook kun je gebruik maken van bijvoorbeeld inbouwluidsprekers. Al moet je daar natuurlijk wel de mogelijkheid voor hebben.

Luidsprekers in middelgrote ruimtes (circa 20-45 m2)

Wanneer je ruimte een oppervlakte heeft van circa 20 tot 45 m2 kun je het beste kijken naar een grote boekenplank luidspreker of naar een vloerstaande luidspreker. Deze type luidsprekers hebben namelijk voldoende volume en kracht om je ruimte te vullen met warm en vol geluid. Eventueel zijn de lage tonen nog aan te vullen met subwoofer. Dat is natuurlijk aan jou om te beslissen of je extra lage tonen wilt.

Luidsprekers in grote ruimtes (vanaf 45 m2)

Heb je een grote ruimte van 45 m2 of meer? Dan kun je het beste kijken naar vloerstaande luidsprekers. Deze luidsprekers zijn namelijk voorzien van een tweeter, middentoner en één of meerdere subwoofers om jouw grote ruimte te voorzien van krachtig en vol geluid. Daarnaast zorgt de relatief grote klankkast voor extra vol geluid. Ook kun je kijken naar de mogelijkheden van inbouwluidsprekers in combinatie met een krachtige subwoofer.

Luidsprekers voor in de keuken

Muziek terwijl je aan het koken bent zorgt voor fijne afleiding. Omdat keukens over het algemeen een stuk verder staan dan luidsprekers in de woonkamer is het een goed idee om in de keuken boxen neer te zetten. Maar welke opties heb je hier in?

De kwaliteit van luidsprekers in de keuken hoeft lang niet zo hoog te zijn als in bijvoorbeeld de woonkamer. Wanneer je in de keuken naar muziek luistert, doe je dat vaak als achtergrondmuziek en niet voor een heel lange tijd achter elkaar. Voor boxen in de keuken zijn genoeg mogelijkheden: boekenplank luidsprekers, muurluidsprekers (OnWall), plafondluidsprekers of draagbare luidsprekers. Je kunt hierbij prima luidsprekers selecteren met een vermogen tot X Watt en maximaal twee drivers (speakers).

Meer advies over luidsprekers in de keuken

Luidsprekers voor in de badkamer

Elke zelf respecterende karaokezanger(es) zingt natuurlijk onder de douche of in bad. Met badkamer luidsprekers kun je dat bereiken. Omdat badkamers kleine ruimtes zijn, heb je geen speakers nodig met veel vermogen. Waar je wel aan moet denken is aan luidsprekers die tegen wat vocht kunnen. Geen enkele luidspreker zal waterdicht of spatwaterdicht zijn. Omdat de meeste luidsprekers uit MDF-hout bestaan, zijn deze niet goed geschikt voor het gebruik in de badkamer. Als je badkamer luidsprekers koopt, dan zijn plafondluidsprekers of draagbare luidsprekers goed geschikt.

> Meer advies over luidsprekers in de badkamer

Luidsprekers voor buiten

Wil je ook buiten genieten van je favoriete muziek? Ook hier zijn genoeg mogelijkheden voor. Buiten hebben luidsprekers veel te verduren. Denk hierbij aan variërende temperaturen, verschillende type neerslag en invloed van vocht. Gelukkig zijn er luidsprekers die hier prima tegen kunnen. Zo kun je bepaalde inbouwluidsprekers eenvoudig in bijvoorbeeld je terras overkapping plaatsen. Ook kun je overwegen een draadloze speaker te nemen. Deze neem je bij slecht weer eenvoudig weer mee naar binnen.