Hoe krijg ik Dolby Atmos thuis?

Hoe krijg ik Dolby Atmos thuis?

Dolby Atmos is een geluidsformaat van het bedrijf Dolby die zorgt dat surround-geluid niet alleen van achter je, maar ook van boven komt. Dolby Atmos is fantastisch geschikt om een extra beleving toe te voegen aan het kijken van films en series. In dit artikel leggen we je precies uit wat dit geluidsformaat is, hoe Dolby Atmos werkt en op welke manier je dit geluid thuis krijgt.

Wat is Dolby Atmos en DTS:X precies?

De vooruitgang van technologie zorgt dat films (en series) steeds realistischer ogen. Dit zorgt dat je compleet mee te gaat in het verhaal. Dit is onder andere te merken in de alsmaar toenemende beeldkwaliteit: zo worden de laatste nieuwe films en series uitgebracht in 4K-resolutie.

Niet alleen de beeldkwaliteit neemt toe, maar ook de geluidskwaliteit. Met de laatste nieuwe geluidsformaten wordt er een nieuwe standaard neergezet.

De meest voorkomende geluidsformaten zoals Dolby Surround True-HD en DTS-HD Master Audio maken gebruik van alle mogelijke luidsprekers om je heen. Hoe meer hoe beter! Bij de ontwikkeling van de nieuwe geluidsformaten hebben de engineers van Dolby en DTS gekeken naar nieuwe mogelijkheden om geluid nóg realistischer te maken.

Het resultaat is revolutionair, namelijk geluid ook van boven! Zo word je aan alle kanten voorzien van hoge kwaliteit audio voor een ervaring als nooit tevoren. Bij Dolby noemen ze het Atmos en bij DTS noemen ze het DTS:X. Beide geluidsformaten zijn vergelijkbaar.

Hoe werkt Dolby Atmos precies?

Bij traditionele surround formaten ontvangt de receiver een signaal vanuit een Blu-ray speler of media-player waarbij al aangegeven wordt welk signaal naar welke speaker moet. Je A/V receiver zorgt dat het geluid versterkt naar het juiste kanaal gaat.

Bij de nieuwe geluidsformaten van Dolby en DTS is dit anders: het geluidssignaal wordt als compleet pakket gestuurd naar de A/V Surround Receiver. Vervolgens bepaalt de receiver waar het geluid terecht moet komen.

Dit is afhankelijk van de ruimte en van het aantal luidsprekers dat beschikbaar is in de ruimte. Belangrijk is wel dat je receiver goed is ingemeten. Zo weet de receiver namelijk precies waar iedere luidspreker zich bevindt en hoe de combinaties van jouw luidsprekers ingezet moeten worden om geluiden op de juiste plek te krijgen.

Uiteraard zorgt de A/V Surround Receiver voor een extra laag om de beleving compleet te maken. Vaak zijn de receivers voorzien van allerlei verschillende modussen die ieder een andere dynamiek wordt gecreëerd. De nieuwste surround receivers van Yamaha zijn voorzien van een intelligent surround instelling, genaamd Surround:AI. Dit wil zeggen dat de receiver real-time het geluid optimaliseert!

Hoe krijg ik Dolby Atmos of DTS:X thuis?

Wie Dolby Atmos of DTS:X thuis wil hebben, moet wat aanpassingen doen. Allereerst heb je een A/V Surround Receiver nodig die de geluidsformaten ondersteunt. De meeste A/V receivers zijn inmiddels hiervan voorzien. Heb je een oudere receiver maar is deze gekocht tijdens de introductie van Dolby Atmos en DTS:X? Dan kan het zijn dat je via een software-update alsnog deze functies tot je beschikking krijgt.

Vervolgens heb je luidsprekers nodig om het geluid van boven te laten komen. Dit kan op twee manieren, namelijk via fysieke luidsprekers boven de luisterpositie of via weerkaatsing van speciale Dolby Atmos luidsprekers.

Het beste resultaat wordt behaald met fysieke luidsprekers boven de luisterpositie, maar hier moet natuurlijk wel ruimte voor zijn. Een eenvoudigere optie is het gebruik van luidsprekers die het geluid weerkaatsen. Deze plaats je op bestaande) luidsprekers, waardoor je geen aanpassingen in je ruimte hoeft te doen.

Plafond luidsprekers

De plafondluidsprekers zijn geschikt voor plafondmontage. Dit zorgt ervoor dat er hoogwaardig geluid wordt gecreëerd zonder duidelijk zichtbare luidsprekers. Verder wordt alle bedrading weggewerkt in het plafond. Dit zorgt ervoor dat er geen bedrading meer zichtbaar is en een hoge mate van afwerking behaald wordt. Een verlaagd plafond is wel een vereiste. Dit soort aanpassingen zijn ingrijpend en daar is niet altijd ruimte voor.

Producten Plafondluidsprekers

Onwall luidsprekers

Dolby Atmos of DTS:X geluid kun je ook krijgen door luidsprekers aan de wanden op te hangen, in plaats van in het plafond te monteren. Voor het optimale resultaat moeten deze luidsprekers boven de luidspreker positie geplaatst worden. Iedere luidspreker is voorzien van een hoogwaardige tweeter. Deze tweeter zorgt voor zuivere hoge tonen op ieder niveau.
Ook zijn de OnWall luidsprekers voorzien van een hoogwaardige middentoner/woofer.

Gecombineerd zorgen deze drivers voor een sensationele ervaring. Ieder detail wordt dan ook met uiterste precisie weergeven, zodat er een compleet nieuwe dimensie gecreëerd wordt boven de luisterpositie.

Producten OnWall

Atmos luidspekers

De Dolby Atmos luidsprekers zijn ontwikkeld om op twee manieren geluid van bovenaf te creëren. Zo kunnen de Atmos luidsprekers eenvoudig op bestaand opgehangen worden. Om het maximale resultaat te behalen moeten de luidspreker wel boven de luisterpositie geplaatst worden. Wij adviseren een hoogte van circa twee meter, om op deze manier optimaal het geluid van boven te kunnen waarnemen.

Producten Atmos

Ondersteunt mijn televisie of media player Dolby Atmos en DTS:X?

Naast een gecertificeerde A/V Receiver en passende luidsprekers heb je ook films, series en muziek nodig. Steeds meer films worden via bijvoorbeeld Blu-Ray discs of via streamingdiensten (zoals Netflix) geïntroduceerd met Dolby Atmos en/of DTS:X. Om het signaal bij je receiver te krijgen moet ook je randapparatuur Dolby Atmos / DTS:X ondersteunen.

We raden je aan de specificaties van je televisie of media player te controleren of deze de geluidsformaten ondersteunt. Twijfel je of je apparatuur dit aan kan? Laat het ons dan even weten.

Met deze voorbereidingen staat niets je meer in de weg om films, series en muziek op een heel niveau te beleven!

Share this post