Multiroom audio – Hoe werkt dat precies?

Multiroom Audio

Multiroom audio – Hoe werkt dat precies?

Dagelijks horen we de term multiroom audio voorbij komen. Wat is het precies en welke varianten zijn er? In deze blog vertel ik er alles over. Van de mogelijkheden tot aan de varianten. Uiteindelijk adviseer ik je wat het beste past bij jouw wensen en budget.

Wat is multiroom audio precies?

In de basis staat multiroom audio voor geluid in meerdere ruimtes. Vandaag de dag is muziek niet meer weg te denken uit ons leven. Niet alleen in de woonkamer willen we genieten van muziek, maar ook in de eetkamer, keuken, slaapkamer, badkamer: waar niet eigenlijk? Ook buitenshuis willen we genieten van onze muziek, zoals in de tuin of op het balkon bijvoorbeeld. De ontwikkelingen hebben gelukkig niet stilgestaan. Tegenwoordig kun je eenvoudig van je favoriete muziek genieten in iedere gewenste ruimte.

Waarom moet ik multiroom audio hebben?

De mogelijkheden van multiroom audio zijn enorm. Iedere ruimte kan voorzien worden van échte kwaliteitsaudio. De vraag is natuurlijk waarom zou je overal in en om je woning willen genieten van je muziek?

Om relaxed wakker te worden met een rustige playlist van Spotify bijvoorbeeld. Start de dag op een compleet nieuwe manier. Of wellicht tijdens een romantisch diner bij je thuis. De ideale playlist maakt de avond perfect tot in detail. Ook voor een feestje of borrel is multiroom audio uitermate geschikt. Laat je familie, vrienden en kennissen de muziek beleven in iedere ruimte, van woonkamer tot keuken en van eetkamer tot terras. Overal dezelfde muziek in topkwaliteit!

Hoe werkt multiroom audio precies?

Bij multiroom audio worden audiosignalen met elkaar in verbinding gebracht via je thuisnetwerk. Dit kan zowel draadloos via bijvoorbeeld WiFi of bekabeld. Voor de beste kwaliteit adviseren wij, waar mogelijk, alles bedraad aan te sluiten. Zo voorkom je eventuele haperingen of storingen tijdens het luisteren naar je favoriete muziek.

Het audiosignaal wordt via een multiroom apparaat in het netwerk gedeeld met andomdraai overal in je woning muziek!

Ook A/V receivers voorzien van multiroom audio kunnen audiosignalen communiceren met ande audiosystemen zijn er oplossingen in de vorm van streaming voorversterkers. Zo tover je je traditionele audiosysteem om in een state-of-the-art multiroom audiosysteem!

Wat zijn de mogelijkheden van multiroom audio?

De mogelijk voor multiroom zijn enorm. Nagenoeg ieder audiomerk heeft deze markt inmiddels betreden. Eén van de meeste bekende is natuurlijk Sonos, maar ook merken als Yamaha met MusicCast en Denon met HEOS hebben hier enorm in geïnvesteerd. Het resultaat mag er dan ook zijn. De systemen zijn in staat om jouw woning in een handomdraai te voorzien van échte kwaliteitsaudio.

Multiroom is op verschillende manieren te realiseren in jouw woning, namelijk op de volgende drie manieren:

 • Multiroom audiosystemen: hierbij maak je gebruik van een bepaald type systeem. Enkele voorbeelden hiervan zijn Sonos, Yamaha MusicCast en Denon HEOS.
  Yamaha MusicCast
  Yamaha MusicCast

  + Iedere ruimte kan je afzonderlijk of tegelijk laten spelen.
  + De besturing van de verschillende ruimtes kan eenvoudig via je telefoon of tablet.
  + Bestaande apparatuur als platenspeler of cd-speler kan gedeeld worden
  + Eenvoudig uit te breiden
  + Te integreren met bestaande audiosystemen
  + Overzichtelijk overzicht in de app van alle ruimtes voorzien van multiroom audio

  – Iedere apparaat of luidsprekers compatible moeten zijn met het gekozen systeem- Stabiele internetverbinding vereist

 • A/V Receiver met zones: De A/V receiver is het brein van het gehele audio systeem.

  + Alle luidsprekers door je woning worden aangestuurd door je A/V receivers

  A/V Receiver Zones
  A/V Receiver Zones

  + In de receiver kan je de verschillende zones aansturen
  + Bediening via de afstandsbediening of via de remote App voor op je telefoon/tablet.
  + In veel gevallen kunnen A/V receivers 2 tot 3 zones aansturen
  + Overzichtelijk overzicht in de app van alle ruimtes voorzien van multiroom audio
  + Ook beeldsignaal kan in andere zones weergeven worden via HDMI- De A/V receiver is het brein van het systeem- Alle bekabeling komt vanaf de A/V receiver

  – Uitbreiding is meer ingewikkeld (M.u.v. Yamaha MusicCast Receivers)

 • Bluetooth apparatuur; Wanneer je luidsprekers of versterkers voorzien zijn van bluetooth kun je eenvoudig je muziek van je telefoon draadloos streamen.

  + Eenvoudig uit te breiden
  + Relatief voordelig te realiseren
  + Eenvoudig te bedienen via je telefoon, tablet of ander Bluetooth apparaat

  – Apparatuur is niet gekoppeld met elkaar
  – Tegelijk afspelen van audio in meerdere ruimtes is niet mogelijk
  – Switchen van ruimtes ingewikkeld en omslachtig
  – Geen overzicht van de ruimtes voorzien van multiroom audio

Hoe zit het met verschillende bronnen audio, waaronder Spotify, cd-speler of platenspeler?

Bestaande apparatuur is eenvoudig te koppelen aan een multiroom audio systeem. De A/V receivers en stereo receivers van Yamaha delen namelijk het audiosignaal in je netwerk. Wanneer je bijvoorbeeld wilt luisteren naar je favoriete LP via de platenspeler in je woonkamer wanneer je in de tuin zit, stuurt de receiver het signaal namelijk via het netwerk naar je MusicCast luidspreker in de tuin. En dat nog eens in topkwaliteit ook! Iedere bron is te delen in je netwerk audio systeem.

Eenvoudig selecteren
Eenvoudig selecteren

Ook kun je eenvoudig genieten van je favoriete playlist in Spotify in iedere gewenste ruimte. Je kan zelfs de playlist in meerdere ruimtes tegelijk laten afspelen. Echter is het niet mogelijk om

verschillende soorten muziek in verschillende ruimtes te laten afspelen via Spotify. Je account staat namelijk één ruimte toe. Alleen dupliceren van het signaal is mogelijk.

De meeste multiroom receivers en luidsprekers zijn naast alle bekende streamingdiensten als Deezer, Spotify en Tidal ook voorzien van andaard functionaliteit. Ook Bluetooth en AirPlay zijn aan boord van deze apparaten.

Hoe maak ik de beste keuze voor multiroom audio?

Zoals je kunt zien zijn de mogelijkheden van Multiroom audio enorm. Maar hoe maak je de juiste keuze? Om het juiste systeem te selecteren is het belangrijk om de volgende vragen aan jezelf te stellen:

 • In welke ruimtes wil ik naar muziek luisteren?
  Hoe meer ruimtes, hoe complexer het systeem. Voor een eenvoudig systeem kan je wellicht uit de voeten met een Bluetooth systeem. Wanneer je meerdere ruimtes wil voorzien van kwaliteitsaudio kom je al snel terecht op een geavanceerde A/V receiver of een compleet Multiroom systeem, zoals Yamaha MusicCast.
 • Wil ik bestaande apparatuur blijven gebruiken?
  Wanneer je bestaande apparatuur wilt blijven gebruiken, bijvoorbeeld je cd-speler of platenspeler, zul je de mogelijkheden van een geavanceerde A/V receiver of een compleet Multiroom systeem moeten overwegen.
 • Wat is het budget?
  Met een klein budget kun je alsnog genieten van Multiroom audio. Van een compacte multiroom speaker tot aan apparatuur voorzien van alleen bluetooth of airplay. De mogelijkheden zijn echter beperkt in vergelijking met een geavanceerde A/V receiver of een compleet Multiroom systeem, zoals Yamaha MusicCast.

Ben je enthousiast geworden of wil je vrijblijvend advies?

Het vinden van een passend systeem dat voldoet aan jouw specifieke wensen kan een behoorlijke opgave zijn. Bij Premium Audio hebben we ervaring met zowel Bluetooth audio, A/V Receivers met verschillende zones en natuurlijk met het Multiroom audiosysteem van Yamaha, namelijk MusicCast. Wil je meer weten of heb je advies nodig? Stuur mij een e-mailtje op hallo@premiumaudio.nl of bel 0180- 234046

Share this post