Wat zegt het formaat van een luidspreker over de kwaliteit van het geluid?

Wat zegt het formaat van een luidspreker over de kwaliteit van het geluid?

Als je op zoek gaat naar nieuwe luidsprekers, dan kan je daar veel vragen over hebben. Eén van de meest voorkomende vragen die wij horen is: wat zegt het formaat van een luidspreker over de kwaliteit van het geluid?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden, is het van belang dat je weet wat een luidspreker doet. Luidsprekers zijn ontwikkeld om geluidsgolven te weergeven door middel van luchtverplaatsing. Het menselijk oor kan deze geluidsgolven waarnemen van hoge tot aan lage tonen. Afhankelijk van je leeftijd en kwaliteit van je gehoor is het menselijk oor in staat om tonen van 20.000 hz tot aan 20 hz te kunnen waarnemen. Hierbij is een toon op 20.000 hz een enorm hoge piep en is een toon op 20 hz een zware volle toon.

Leuk, al die termen. Maar wat is het?

Het geluidsspectrum en welk gedeelte door welke driver voor rekening wordt genomen.

Om iedere toon te optimaal te kunnen weergeven zijn luidsprekers voorzien van verschillende soorten componenten, ook wel drivers genoemd. Iedere driver neemt een bepaalde frequentiebereik voor zijn rekening. Zo bestaat een volwaardige luidspreker uit een tweeter, een middentoner en een woofer. Deze drie drivers zorgen ervoor dat tonen van 20 hz tot 20.000 weergeven kunnen worden.

Tweeter

Om een frequentie te kunnen weergeven dient de luidspreker geluidsgolven te creëren door middel van luchtverplaatsing. Hoge tonen vragen weinig weerstand en hoeven relatief weinig lucht te verplaatsen. Om die reden zijn tweeters vaak klein van formaat en worden in luidsprekers op oorhoogte geplaatst. Over het algemeen heeft een tweeter een frequentiebereik van 3.000 hz tot aan wel 40.000 hz. De exacte specificaties zijn per luidspreker verschillend.

Middentoner

Het middelste deel van het frequentiebereik wordt weergeven door de middentoner. Voor een optimale volle klank dient er meer lucht verplaatst te worden. Hierdoor is dit type driver een stuk groter van formaat in vergelijking met de tweeter. De middentoner zorgt voor het algemeen voor het frequentiebereik van 300 hz tot 3.000 hz.

Woofer

Het laatste deel van 300 hz tot aan 20 hz vormt het zwaarste deel uit het frequentiebereik. Deze tonen worden weergeven door de woofer van de luidspreker. Om volle lage tonen te weergeven moet er relatief veel lucht verplaatst worden door de driver. Dit is dan ook vaak de grootste driver van een luidspreker. Hoe lager de frequentie, des te meer luchtverplaatsing er nodig is. Slechts enkele vloerstaande luidsprekers en boekenplankluidsprekers zijn in staat tonen van 20 hz te weergeven. Alleen luidsprekers uit de topklasse als de Canton Reference kunnen dit weergeven.

De tweeter zorgt voor de hoge tonen. De woofer zorgt voor de lage tonen. De tonen die zowel niet hoog als laag zijn (het ‘midden’ van het geluid) neemt de middentoner voor zijn rekening.

Naast de combinatie van hoogwaardige drivers is de behuizing van de luidspreker van groot belang. Vooral de woofer en de middentoner maken namelijk gebruik van een klankkast. Hier wordt namelijk extra druk opgebouwd. Simpel gezegd: hoe groter de behuizing, hoe voller de luidspreker klinkt (op een paar uitzonderingen na). Ook de vorm en het type materiaal van de luidspreker zijn van invloed op de geluidskwaliteit.

Vloerstaand of boekenplank. Wat is beter?

Ga je voor het perfecte volle geluid en wil je geen concessies doen? Dan kom je al snel terecht bij een subwoofer erbij plaatsen. Dit type luidspreker is speciaal ontwikkeld om alleen lage tonen te weergeven. Zo ervaar je ieder detail in het geluid.

Heb je wellicht iets minder plek of is je ruimte niet zo groot? Dan zijn boekenplank luidsprekers meer jouw ding. Deze luidsprekers zijn minimaal voorzien van een tweeter en middentoner. Hierbij zorgt de middentoner ook voor de lage tonen. De meest hoogwaardige boekenplank luidsprekers kunnen zelfs frequenties weergeven tot aan de 20 hz! De meeste boekenplank luidsprekers hebben echter een frequentiebereik van 20.000 tot aan 40 á 50 hz.

Een boekenplank luidspreker is kleiner van formaat, maar kan over het algemeen niet dezelfde frequenties bereiken als een vloerstaande luidspreker, omdat een woofer voor de lage tonen ontbreekt.

Beide type luidsprekers zijn voorzien van een ruime klankkast om volle tonen te weergeven. Zo geniet je optimaal van jouw muziek, films en series.

Kan dat niet kleiner?

Het beste geluid wordt weergeven door een volwaardige luidspreker. Als je genoegen neemt met minder zijn er gelukkig allerlei mogelijkheden. Zoals eerder aangegeven zijn tweeters vrij compact van formaat. Ook de middentoners kunnen in een kleiner formaat geproduceerd worden. Dit heeft natuurlijk effect op het frequentiebereik van de middentoner. Om toch een volwaardig geluid te weergeven wordt er gebruik gemaakt van een subwoofer. De subwoofer zorgt voor een grote aanvulling op het geluid. Zo worden de meeste lage- en middentonen weergeven door de subwoofer.

Dit is vaak terug te zien bij soundbars. Een compacte luidspreker in het zicht voor hoge tonen en een klein deel van de middentonen gecombineerd met een subwoofer die de andere tonen voor zijn rekening neemt. De subwoofer kan in veel gevallen uit het zicht geplaatst worden. Bij dit soort systemen is de subwoofer altijd actief om een vol geluid te creëren. Zet je de subwoofer uit? Dan klinkt het geluid hoog en leeg, maar nog wel iets beter dan de luidsprekers van je televisie.

Kort samengevat kunnen kleinere luidsprekers als soundbars een prima geluid geven. Echter zullen de middentonen in mindere mate aanwezig zijn in vergelijking met een volwaardige boekenplank luidspreker of vloerstaande luidspreker. Ook zal je altijd een subwoofer nodig hebben die altijd actief meespeelt om een vol geluid te creëren.

Wat is het beste in mijn situatie?

Over smaak valt natuurlijk niet te twisten: iedereen heeft een eigen perceptie van goed geluid. Bedenk goed hoeveel waarde je hecht een een goed geluid en of (en welke) je concessies wilt doen. Voor een vrijblijvend advies kan je ons altijd bereiken via hallo@premiumaudio.nl of boek een luisterdemonstratie bij jou thuis om het geluid te ervaren.

Share this post